2014. július 31., csütörtök

Eszméletlenül finom és egyszerű valamint egészséges kelkáposzta főzelék

Hozzávalók:

1 kis fej kelkáposzta
3 szem krumpli

Római kömény- kb 20 szem
2 gerezd fokhagyma
Víz

Elkészítés:

Feltettem a vizet forrni, míg melegedett, felkockáztam a káposztát és a krumplit. Mikor forrt, beledobtam a zöldségeket, a fűszereket, ráreszeltem az egyik fokhagymagerezdet.
10 percig forrt, ekkor leállítottam, ráreszeltem a maradék fokhagymát.
Kivettem belőle a negyedét, összeturmixoltam, majd visszaborítottam.
2 nagy tányérral azon nyomban befaltam.



Nagyon kókuszos nagyon mennyei torta

Tudom, hogy Jelinek professzor nem szereti a kókuszt. De én nagyon. És mivel számos nagyon jó és egészséges tulajdonsága van, én igenis szoktam tenni müzlibe, sütibe. Kókuszzsírt viszont nem használok, értem, hogy az baromi sok telített zsírsavat tartalmaz, ami nekünk nem a barátunk. És mivel baromi drága is, nem nehéz ellenállnom a kísértésnek.
Csengével egyik nap egyszerre éreztük szükségét, hogy sütit süssünk. Én kekszre gondoltam, de persze most is ő nyert a torta-ötletével.

Hozzávalók:

1 csésze liszt
1 csésze kókuszreszelék
1 csésze barnacukor
1 csésze kókusztej (én 3 evőkanál kókusztejporból vízzel kevertem)
1 csésze olaj
1 tojás fehérje
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor

Elkészítés:

Mindent jó alaposan összekeverünk.
180 C-on 20 percig sütjük- két tortalap a cél, vagy egyet kettényesünk vagy kellemesen 2 részletben sütjük meg, legcélszerűbb szilikon tortaformában. csak akkor érdemes kifordítani, ha kihűlt.




Krémhez:

Vaníliapudingot úgy készítettem el, hogy 4 dl folyadékot adtam hozzá. Ebből kb, 2 dl rizstej volt, a maradék 2 dl pedig a fenti módon elkészített kókusztej. Adtam hozzá egy kis vegán margarint, hogy még krémesebb legyen, de ez nem fontos.

Mi végül a két lap közé tettük a krémet. A felének a tetejére fehér csokit olvasztottunk Csengének.
Az egészre pedig tettünk cukormázat, a legtetejét pedig mindenfélével díszítette a leányzó, végül előrehozott hatodik szülinapot ünnepeltünk vele.






2014. június 13., péntek

Reggeli-ötletek

Müzli

zabpehely
olajos magvak (pl. mogyoró, dió, pisztácia)- ezek a ropogósok nagyon élvezetessé teszik a müzlit
gyümölcsök- alma apró kockákra vágva vagy reszelve, egyéb gyümölcsök, ahogy szeretjük
lének rizs- vagy más növényi tej, de én egy grépfrút levét szeretem a legjobban belefacsarni (de persze narancslé is mehet)
lenmag-pehely, szezámmag, egy kis korpa is jó bele
és adhatunk hozzá lenmagolajat

Kolláth-reggeli

Ugyanez pepitában- l. pl. http://www.nosalty.hu/recept/kollath-reggeli

Bircher müzli

még egy változat a témára

Este lereszelünk egy-két almát, elkeverjük zabpehellyel, reggel megesszük.

2014. május 18., vasárnap

Spenót- (vagy sóska-) leves sárgaborsóval

Már megint Szilikétől jött az ötlet.

Egy adag sárgaborsót áztatunk, a főzeléknél jóval több vízben szétfőzünk, fűszerezzük kedvünk szerint (lehet hagymás alapot csinálni hozzá, de nem fontos, lehet csomborral vagy masalával fűszerezni, de só és fokhagyma mindenképpen kell bele, sok). Mikor már elég jól szétfőtt- amennyire szeretnénk majd készen, beledobunk egy kocka fagyasztott spenótot, vagy beleöntünk egy adag párolt sóskát/spenótot.

Főzhetünk bele kukoricát is.

Öt perc és kész. És nagyon finom.

Narancssárga krémleves

Valószínűtlenül egyszerű és valószínűtlenül finom, Csenge kedvence lett, lustaságból született.

Hozzávalók:

Zöldség, ami van itthon, de ami fontos: jó sok sárgarépa. Mindenből annyi kerül a levesbe, amit nem eszünk meg nyersen pucolás közben- úgyis úgy a legegészségesebb.
Itt most ez volt:

4 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma

1 karalábé
2 krumpli

1 maroknyi zabpehely

1 bio zöldségleves-kocka (vagy egy pici lestyán, borsikafű, fokhagyma, bazsalikom, kitudjami, ami van a keverékben, így sokkal finomabb lesz, de most lusta voltam)

Elkészítés:

Megpucolok mindent.
Felteszek kb, másfél liter vizet melegedni, bele az első adag zöldség azon nyomban, sóval és a zabpehellyel. Mikor felforr, hozzádobom a leveskockát és a gyorsan fővő zöldségeket.

15 perc forrás után elzárom.Mikkor kicsit hűl, leturmixolom.

Levesgyönggyel és napraforgómaggal ettük.

2014. január 19., vasárnap

SZMéletlenül finom keksz

Hozzávalók:


1 csésze tk tönkölyliszt
1 csésze zabpehely
1 csésze barnacukor
8 ek olaj
2 tojásfehérje
1 cs. vanillincukor
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
1 csésze mazsola vagy aszalt áfonya vagy mogyoró vagy amit szeretsz
némi (vaníliás) nővényi tej



Elkészítés:

A cukrot az olajjal és a tojással kikeverjük, aztán szépen hozzáadagolunk minden hozzávalót. A végén beleforgatjuk a mazsolát vagy amit szeretünk .
Ha szükséges, lehet bele óvatosan tenni még egy kis növ.tejet.

190 C-ra melegítjük a sütőt (gázon kb. 4-es fokozat). Ritkásan (kb. 5-5 cm kihagyással) halmokat helyezünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe és kb, 10 perc alatt készre sütjük.
Ha nem hagytuk elég helyet és egybefolyik, mint esetemben, vághatunk belőle négyzeteket, rombuszokat vagy akár deltoidokat is. Vagy törhetjük. Nagyon finom így is.



Módjával fogyasztandó, hisz elég sok cukor van benne. De vannak azok a napok, mikor az embernek muszáj a lelkét ilyen jellegű dekadens élvezetet nyújtó édességgel kényeztetni.








2013. november 19., kedd

Már megint egy húsevő-csábító: tésztaszósz

-ahogy a húgaimnak leírtam:

Sziasztok drágák! Gyorsan leírom, mit kezdhettek a kis hozzávalókkal, mielőtt a pasijaitok elfogyasztják a SÖRélesztőt.


Kell egy csésze napraforgómag a lehető legfinomabbra darálva, bele egy evőkanál miso-paszta, 1/3 csésze sörélesztő-pehely, 1/4 csésze hidegen sajtolt napraforgóolaj (vagy extra szűz olivaolaj), langyos víz- lassan adagolva, kevergetve, míg megfelelő állagú nem lesz. A sörélesztőpehely egy picit sűríteni fog a krém állagán, ahogy keveritek. Lehet bele tenni egy kávéskanálnyi kurkumát (ha szeretitek az ízét), ettől szép sárga lesz. Ha tésztaszósznak tervezitek, akkor kicsit hígabbra érdemes csinálni, mert a tészta be fog szívni a szószból. Ha kenyérre kennétek, akkor lehet sűrűbb. Ha a tésztára még dobtok párolt zöldségeket, akkor érdemes a zöldségek vizéből egy kicsit elmenteni, és azzal hígítani a szószt.
Ez egy alapszósz- így is nagyon finom, mint tapasztalhattátok, de innen kezdve kedvetekre variálhatjátok-ízesíthetitek.